Van oorsprong is Zalando een Duits bedrijf en is opgericht in 2008. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Berlijn. In eerste instantie verkocht het bedrijf alleen maar schoenen. Het succes in Duitsland ging echter in zo’n rap tempo dat er een jaar later al uitgebreid werd naar Oostenrijk en Zwitserland. Weer een jaar later werden er ook mode, kleding en accessoires aan het assortiment toegevoegd. Ook werd er een eigen lijn aan kleding en schoenen geintroduceerd onder de namen Zalando Collection en Zalando Shoes.

over zalando

Grote marketingcampagne

In 2011 ging het bedrijf zich ook richten op andere landen, waaronder Nederland. Met een grote marketingcampagne had het bedrijf ook al vrij snel succes buiten Duitsland. Wie kan zich de reclames niet herinneren waarbij de postbode op een nudistencamping enkele schoenen ging bezorgen? Op het moment dat de pakjes tevoorschijn kwamen ging iedereen schreeuwen. Voor veel Nederlanders was dit een zeer irritante reclame, dat blijkt ook uit het feit dat de Zalando reclames in 2011 en 2012 de Loden Leeuw in de wacht sleepten. De Loden Leeuw wordt door het tv-programma Radar uitgedeeld aan de meest irritante reclame van Nederland.

Marktleider in Europa

Toch was dit precies de juiste vorm van reclame voor Zalando. De schreeuwerige tv-spotjes zorgden ervoor dat vele mensen toch eens een kijkje gingen nemen op de online webshop. Het succes in Nederland kwam toen ook al vrij snel mede dankzij de Zalando kortingscode. Overal werden de kenmerkende Zalando dozen door de pakketbezorgers thuisbezorgd. Waren mensen toch niet tevreden? Dan stuurden ze het kosteloos weer retour. Sinds begin dit jaar is het assortiment nog groter geworden met de afdeling Sports en Wonen. Hierdoor is Zalando in 2013 meer dan alleen een online schoenenwinkel. Zalando heeft heel Europa veroverd en verkoopt op dit moment in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Engeland, Spanje, Zweden, Denemarken en Finland. Als marktleider in Europa is het einde van het succes nog lang niet in zicht.